ПРОЈЕКТИ

1. Спорт у школе

По недавно спроведеном истраживању само половина ученика основних школа се бави рекреацијом три пута недељно. Од ученика који се баве физичком активношћу, око 40% њих то ради у спортским клубовима, што представља удар на родитељски буџет. Као главне разлоге небављења рекреативним вежбањем ученици су навели непостојање навике, недостатак времена, недостатак финансијких средстава и непостојање услова за укључивање у неки облик вежбања у близини становања. Ово оставља значајне негативе последице по здравље нације, које се огледа у проблемима гојазности, равних табана, деформитета кичменог стуба и слично.
Претходно наведени подаци јасно указују на потребу да се ученицима понуди интересантан и мотивишући програм физичког вежбања, у периоду када имају слободног времена, бесплатно, у близини становања и такав да ће се реализовати у друштву њихових вршњака. Наравно, неопходан је стручни приступ, у складу са важећим законским нормама.
Идеја Спорта у школи је да деци пружи управо то.
Генерални секретар Савеза са школски спорт Србије Урош Савић уручио је 31.3.2017. године Спортском савезу Сремске Митровице спортске реквизите у вредности 400.000 динара.
Спортски савез Града Сремска Митровица је одмах реквизите проследио у четири основне школе на територији града – ОШ „ЈованПоповић“, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Мартинци, ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ и ОШ „Слободан Бајић Паја“. Свака од школа добила је реквизите у вредности од 100.000 динара.
Наша школа је укључена у овај пројекат од 1.4.2017.године.


2. КОДиграње

Такмичарска лига КОДиграње је део акције КОДиграње која је прва у низу пројеката који ће се спроводити у оквиру програма Битка за знање.Акција КОДиграње, поред лиге укључује донирање наставних алата – мБот робота, као и обуку наставника.
Циљ КОДиграња је да се основцима омогући адекватна едукација из области програмирања, роботике и аутоматике. Платформа на којој се заснива КОДиграње је едукативни робот мБот (Bluetooth верзија) који нуди врло једноставан улазак у свет роботике, али омогућава и напредније коришћење.
Учесници такмичења су основци од V до VIII разреда, а само такмичење ће се у другом полугодишту школске 2016/2017. године одвијати према следећој динамици: физичко коло лиге, онлајн коло лиге и финале такмичења.
Прве дисциплине програмирања робота у којима ће основци одмерити снаге биће: праћење црте, проналажење изгубљеног пријатеља и избегавање препрека.

3. Oснови безбедности деце

Циљ програма је стицање нових и унапређење постојећих знања, вештина и ставова ради подизања безбедносне културе ученика. Наставу ће реализовати припадници Министарства унутрашњих послова  који поседују знања и вештине из области које се изучавају, као и пензионисани припадници МУП-а. Области које ће бити реализоване кроз наставу су: безбедност деце у саобраћају; полиција у служби грађана; насиље као негативна појава; превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола; безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа; превенција и заштита деце од трговине људима; заштита од пожара и заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода.
Програм „Основи безбедности деце“ биће реализован у школској 2017/18. години кроз час одељенске заједнице, један месечно, са ученицима четвртог и шестог разреда основне школе.

Свако дете које прође кроз овај програм биће безбедније и сигурније, рекао је министар Стефановић и нагласио да је полиција ту да заштити децу.

” Хоћемо да стекнете најважнија знања о безбедности у саобраћају, о деловању у ванредним ситуацијама, хоћемо да искоренимо дрогу из школе”, поручио је Стефановић.

Наша школа је укључена у пројекат „Основи безбедности деце“ укључена од 1.9.2017.


4.Покренимо нашу децу

Овај програм је намењен основцима од првог до четвртог разреда. Аqуа Viva је обезбедила обуку за учитеље из свих основних школа у Србији, креативне материјале за вежбање и стручну подршку из научних, просветних и медицинских области. Ученици ће са својим учитељима од марта свакога дана вежбати по 15 минута према разноврсним моделима вежби које је за потребе програма осмислио Српски савез професора физичког васпитања и спорта.

Наша школа је укључена у пројекат од марта 2017. године, а учитељица Весна Гвока, стекла је сертификат о раду у овом пројекту и била је задужена за реализацију пројекта у нашој школи.